Jag har älskat katter så länge jag kan minnas och bott ihop med minst en katt i över fyrtio år. Som ni förstår, har jag lärt känna många underbara personligheter under den här tiden. Några av dem kan ni läsa om Hos Freja. Den som ändå särskilt skall ihågkommas är Puffan, vi var jambos i över 19 år och det blev väldigt tomt när hon inte längre fanns hos mig.  

 

Jag träffade min första Aby på en utställning i Vadstena 1991. Det var en liten kille som hängde på sin mattes axel. Jag skulle gå förbi, men tittade så klart på den underbara lilla katten. Han såg mig rätt in i ögonen, jag sa Hej, och då jamade han högljutt, kastade sig ut från sin mattes axel och strök sitt vackra huvud mot min kind. Jag blev helt tagen,, vilket katt gör så där och till råga på allt på en kattutställning? Jo så kan en abessinier eller somali mycket väl göra och därför är de så speciella och alldeles alldeles underbara!

  

Men det skulle dröja ända tills 2002 innan min första aby kom in i mitt liv. Jag hittade honom med stor H på S*Andantes hemsida. Han hette Ianthe, var en utav tre blå variantsyskon och den ende som inte var tingad. Jag tittade på hemsidan flera gånger om dagen i 14 dagar ända tills jag fick kapitulera för det oundvikliga, jag var kär på allvar! Som tur var så var Ianthe fortfarande inte tingad och jag bestämde mig snabbt. Det har jag aldrig ångrat, för det blev verkligen han och jag. Han är djupt saknad men det är en sån förmån att få ha det starka bandet med en så klok och fantastisk katt. Men det är svårt att stoppa en lavin när den har börjat, 2 år senare flyttade S* Andantes Oidipuss (Didde) och kort därefter kom Siri (N Sirikit av Abyata) hem till oss. Didde och Siri fick S*Andantes Qlara tillsammans och även hon stannade hos oss. Idag finns ingen av dem  kvar, men Qlaras dotter S*Ianthelagens Tasha Yar, hennes barnbarn S*Nogitsune's Ishka och barnbarnsbarnen S*Ianthelagens Seven of Nine samt B'Elanna Torres och nu även hennes barnbarnsbarn Adira Tal gör att familjen lever vidare här hemma. De fyra sista härstammar dessutom från Ianthes kullsyster Ibessa (kallad Aska) på morssidan, vilket gör dem extra speciella för mig.   

 

Dessa katter är perfekta jambos, man kan inte önska sig ett bättre sällskap. De tar väl hand om varandra och människorna i familjen Men även gäster känner sig välkomna, katterna tycker det är kul med folk och ägnar alla besökare mycket uppmärksamhet, inte minst vid matbordet :-). De här katterna är vanebildande och förenar, på vägen har jag fått riktigt goda vänner med samma intresse. Och har man börjat med en, ja då blir det lätt fler, eftersom katterna oftast själv vill ha det så. Det här är raser som trivs ganska bra med att leva i flock.